21 Haziran 2020 Pazar

PassWall: Açık Kaynak Parola Yöneticisi

PassWall: Açık Kaynak Parola Yöneticisi

Açık kaynak kodlu bir parola yöneticisi olan PassWall konusuna geçmeden önce, “Parola yöneticisi nedir?”, “Parola yöneticisi ne işe yarar?” gibi sorulara cevap vermeye çalışalım.
Günümüzde kullandığımız her bir hesap için ayrı parolalar oluşturuyoruz. Çünkü uzmanlar güvenliğimiz için her web sitesi ve uygulamada farklı parolalar kullanmanın faydalı olduğunu söylüyorlar. Hatta bu parolaların başkaları tarafından erişelemez olması için hatırlayabileceğiniz, karmaşık bir parola koymanız söyleniyor. Bunlar tahmin edilemeyecek; yani adınızı, soyadınızı, doğum tarihinizi vb. kişisel bilgilerinizi içermeyen parolalar olmalıdır. Sürekli kullandığımız uygulamaların ve sitelerin yanı sıra artık çoğu site gezinmeye devam edebilmek için bile üyelik oluşturmanızı istiyor. Bu yüzden birden çok parolanız oluyor ve işler karışıyor. İşte password manager yani parola yöneticisi burada devreye giriyor.
Parola yöneticileri, sizi bütün bu parolalarınızı/şifrelerinizi karmaşık şekilde oluşturma ve hatırlama zahmetinden kurtarıyor. Hatırlamanız gereken tek bir güçlü parola oluşturuyorsunuz ve diğer parolalarınız güvenli bir şekilde oluşturulup, kasalarda saklanıyor. Burada dikkat etmeniz gereken ise başta oluşturduğunuz, kasanızın anahtarı olan, ana parolayı kaybetmemek ve başkasına kaptırmamak. Başkasının eline geçerse diğer parolalarınız da haliyle gitmiş oluyor.
Parola yöneticisi hayatı kolaylaştıran uygulamalardan biri. Çünkü sadece hesaplarınızı güvenli parolalar koyarak korumakla kalmıyor. Aynı zamanda, zamandan da tasarruf etmenizi sağlıyor. Bu zaman tasarrufu, günlük 3-4 dakika bile olsa da uzun vadeli bakınca kıymeti anlaşılıyor.

Parola yöneticilerinin bazı temel özellikleri:

  • Tek bir ana parola kullanırlar: Gireceğiniz tek bir ana parolayla diğer parolalarınıza erişirsiniz. Birden çok parola hatırlamaya ihtiyacınız kalmaz ve parola yöneticilerinin çoğu böyle çalışır.
  • Otomatik form doldurma: Pek çok parola yöneticisi sadece parolalarınızı değil diğer giriş bilgilerinizi de (kullanıcı adınız, kimlik numaranız, banka giriş bilgileriniz vb.) hafızasında tutabiliyor ve giriş esnasında bu formları otomatik doldurabiliyor.
Birden çok parola yöneticisi uygulaması var fakat seçim yaparken dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü bütün hesaplarınızın parolalarını emanet ettiğiniz bu uygulamalar bilgilerinizi riske atabilir. O nedenle dikkatli araştırma yapmak büyük bir önem teşkil ediyor.

PassWall: Türkiye’nin Parola Yöneticisi

passwall şifre yöneticisi uygulaması
PassWall Password Manager
PassWall kısa sürede ortaya konmuş bir parola yöneticisidir. PassWall, diğer parola yöneticilerden farklı olarak sadece bir parola yöneticisi değil, açık kaynaklı bir parola yöneticisidir. Açık kaynaklı olması bu uygulamanın kullanıcılar tarafından değiştirilip ya da üzerinde çalışmalar yapılıp paylaşımını sağlar. Ayrıca PassWall; Erhan Yakut, Abuzer Emre Osmanoğlu, Oğuzhan İnan, Adem İlter ve daha birçok başarılı Türk geliştirici tarafından ortaya konmuştur. Böylece Türkiye’de de açık kaynak kullanımının yaygınlaştığını ve çok güzel işler yapılabildiğini görüyoruz. PassWall’un MacOS için beta sürümü şu anda mevcut. Chrome, Safari, Firefox, iOS, Android, Windows ve Linux için de yakın zamanda kullanılır olacağı söyleniyor.

Öncelikle, bu özelliklerde size uymayan veya değiştirmek istediğiniz bir yer olursa bunu kendinize göre değiştirebileceksiniz. Açık kaynaklı olması böyle bir seçeneği de yanında getiriyor.
passwall giriş ekranı
PassWall beta MacOS için kullanılabilir durumda.
Bu proje giriş bilgilerinizi (kullanıcı adı, parola..) saklamaya odaklanmış bir projedir. İlk olarak, oluşturacağınız tek bir güvenli parola ile diğer parolalarınızı hatırlamanıza gerek kalmadan kayıtlı yerlere giriş yapabileceksiniz. PassWall hizmeti; web, masaüstü ve mobil cihazları da destekleyecek. Aynı zamanda PassWall Türkçe dil desteği de sunuyor. Rahat kullanım için tasarlanmış arayüzüyle işleri karmaşıklaştırmak yerine aksine daha da kolaylaştırmayı hedeflediği belirtiliyor.

Sonuç olarak

Bir parola yöneticisi birçok özellik sunabilir. Bu yöneticiler, uygulamadan uygulamaya ve hesap özelliklerinden kaynaklı birbirinden farklı özellikler gösterebilir. Ama genel amaçları parolalarınızı güvenli ve zahmetsiz saklamaktır. Bazı farklar elbette olabiliyor. Bir parola yöneticisi sadece parolalarınızı değil, online alışveriş bilgilerinizi de saklayabiliyor.
Şu an zaten kullanılmakta olan birçok parola yöneticisi var. Aralarında ücretsiz sürümleri olanlar da bulunuyor ama asıl önemli özellikleri genelde premium hesaplara veriyorlar. Bu nedenle, PassWall diğer parola yöneticilerinin de yaptıklarını yapabilecek; kodlarını açık tutan, herkese uygulamayı ve kendini geliştirme imkanını sunan, teşvik edici ve hala gelişen bir projedir. Aynı zamanda bu projeyle açık kaynağın gelişiminin bizlere artı olarak döndüğünü de görebiliyoruz.
Siz de PassWall’un gelişmesine katkıda bulunmak isterseniz GitHub’dan teknik, patreon’dan ise mali destek olabilirsiniz.


EmoticonEmoticon