15 Eylül 2019 Pazar

Bir işte çalışmak, meslek sahibi olmak ve kariyer yapmak

Bir işte çalışmak, meslek sahibi olmak ve kariyer yapmak


Bir işte çalışmak, meslek sahibi olmak ve kariyer yapmak

 Hangi arkadaşın bu yazıyı severdi?
“Sevdiğin bir işi meslek edinirsen, hayatında bir gün dahi çalışmış olmazsın.” Konfüçyus
Bir sonuç elde etmek, herhangi bir şey ortaya koymak için güç harcayarak yapılan etkinlik, bir değer yaratmak için emek harcamaktır bir işte çalışmak…
Bir insanın en önemli kararıdır, meslek seçmek.
“Meslek, sürekli olarak yapılması öngörülen, öğrenilmesi için belli bir eğitim ve/veya iş tecrübesi gerektiren, insanın hayatını kazanmak için yaptığı, ona manevi doyum da sağlayan ve genel geçer ahlak kuralları ile çelişmeyen bir faaliyettir.”
Geleceğimizle ilgili düşünürken, konuşurken veya planlarken yaşamımızın bütününü oluşturan 3 temel alanı, yani iş, özel ve sosyal yaşamımızı dikkate almalıyız. Ancak hepsinin merkezinde olan “iş”tir. İşimiz varsa kariyer yaparız. İşimiz varsa özel hayatımızla ilgili hayaller kurmaya başlarız. İşimiz varsa sosyal hayatta yerimizi alırız.
İşimizdir ilk aklımıza gelen, bir meslek, uzmanlık gerektiren, hedefler seçtiren, başarı ödülleri beklenen. Acemice, çırak olarak başlanan, kalfalığa çıkılan ve ustalığa erişilen bir iş.
Herhangi bir iş mi? Hayır!
Hangi işe uygun olduğumuzu belirlemek için kendimizi tanımaya çalışmamız gerekiyor öncelikle.
Kişilik özelliklerimiz, amaç ve ideallerimiz, yaşam değerlerimiz meslek seçimimizi belirlemelidir. Yaşamımızın büyük bölümünde uğraşacağımız iş, ilgi ve yeteneklerimize uygun değilse, işimizi sevmiyorsak, bu işteki başarımızı direkt etkiliyor. Yaşamın bütünündeki mutluluk duygumuzu köreltiyor, yaşamdan keyif almamızı engelliyor.
Kendimizi tanımak için kendimize sorular sormalıyız.
* Ben neler yapabilirim? Yeteneklerimiz
* Ben neleri yapmaktan hoşlanırım? İlgi alanlarımız
* Ben ne istiyorum? İş ve yaşam değerlerimiz
* Karakterim nasıl? Kişilik özelliklerimiz
* Ben ne yapmak istiyorum? İlgi duyduğumuz meslekler
* Ben nerede olmak istiyorum? Çalışma koşullarımız
Kendimize en uygun mesleği ve işi seçmek için, istek duyduğumuz bazı alanlarda bilinçli sürelerde çalışarak duygularımızı daha iyi tanımaya çalışabiliriz.
KARİYER NEDİR?
Kariyer yapmak; ihtisas yapmak, bir alanda uzmanlaşmaktır. Kariyer, işimizi yaparken koyduğumuz hedefler doğrultusunda deneyim kazanırken, gerekli eğitimleri alıp, mesleki ve bireysel açıdan kendimizi gerçekleştirme sürecimizdir.
Kariyer, insanın istek, hedef ve davranışları ile ortaya çıkan, yaşam boyu devam eden iş hayatının itici gücü olmalıdır. Seçimler yapılarak, gelişerek belirlenen bir iş yolculuğunda ilerlemektir. Amaç, başarılı olmak, daha fazla para kazanmak, daha çok sorumluluk üstlenmek, daha fazla statü, güç ve saygınlık elde etmektir.
Genel olarak kariyer planının bireyler için şirketler tarafından yapılacağı beklenir. Ancak şirketlerde yapılan, varolan pozisyonların kariyer planıdır. Kişinin hayalleri, yetenekleri, ilgi alanları, yaşam değerleri ve beklentileri dikkate alınmamaktadır. Bu da kişilerin kendilerini pasif hissetmelerine, yaratıcılıklarının azalmasına ve mutsuz bireyler haline gelmelerine neden olmaktadır. Bunun sonucu da özel ve sosyal yaşama yansımaktadır.
Görev kişinin kendine düşmektedir, kişi kariyer planını kendi yapacaktır. Kariyerimiz yaşam kalitemizin en önemli belirleyicilerinden biridir. Kişisel kariyer planım var diyebilmek bir ayrıcalıktır. Geleceğinizi yönetmek için adım atmanın tam sırası.
Kendini keşfet, hayal kur, hedef belirle, önceliklerini seç, eyleme geç…
Gelişimini sürdür, kontrol et, uyum sağla, eyleme devam et…
Paylaş, kontrol et, dengeyi koru, hayal kur, yola devam et...
Değerli bir “an”
Bugün “dün”ün yarınıdır. Dün bugün için ne yaptınız? Bir şeyler yapmak için yarını beklerseniz bugünü harcamış olursunuz. Bugünü harcamak, israf etmek yani çöpe atmak demektir.
Zamanın değerini bilmek için bir formül geliştirin. Tik-taklarını duyacağınız bir saat bulun ve sesini dinleyin, her 30 dakikada bir kendinizi uyarın.
Değerli bir söz
“Hayatımda bir gün dahi çalışmadım. Hepsi keyiften ibaretti.” Thomas Edison


EmoticonEmoticon